top of page
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Threads
  • TikTok
  • YouTube
  • Instagram
  • RSS
Writer's pictureŠtevo Bodor

#1_Televízia neumrela: Kto sú ľudia, ktorí sledujú televíziu?

Na sledovanosť televízie vplýva celková nálada v spoločnosti (politické a verejné diskusie a ich témy), počet domácností ochotných pozerať televíziu, ale aj vzdelanosť divákov a ich finančná bonita. V praxi znamená, že najjednoduchšou a najlacnejšou formou zábavy pre rodiny a ako tráviť čas je sledovanie televízie. Mnohokrát televízia tvorí hoci len „kulisu“ pri varení, alebo domácich prácach. Avšak platí, že je zapnutá a je prítomná vo väčšine českých i slovenských domácností.


Slovensko

V roku 2015 Poštová banka v spolupráci s agentúrou 2MUSE organizovali prieskum v rámci Slovákov a ich vzťahu k televízií. Z prieskumu vyplýva, že najintenzívnejšie sa o domáce politické a spoločenské dianie zaujímajú ľudia nad 58 rokov a ľudia s vysokoškolským vzdelaním. Vzdelanie má výrazný vplyv aj na záujem vyhľadávať si informácie o školstve, či ďalšom vzdelávaní.


Záujem o témy sa líšia nielen podľa veku, ale aj podľa bydliska. Ľudí z najmenších obcí (do 5 000 obyvateľov) zaujímajú v médiách v porovnaní s väčšími mestami častejšie témy domácich prác a záhradkárčenia (69 %). Naopak, ľudia z miest nad 100 000 obyvateľov, sledujú vo väčšej miere nielen domáce (81 %), ale aj zahraničné dianie (67 %) a spoznávanie krajín za hranicami Slovenska (57 %).


Rodinné seriály zaujímajú hlavne staršiu populáciu, najmä ženy, ktoré ich na rozdiel od mužov denne sledujú. Ľudia s vyšším príjmom trávia čas väčšinou inými aktivitami alebo preferujú iný typ relácií.


Z prieskumu jednoznačne vyplýva, že ľudia vo veku od 35 až 50 rokov trávia pred televíziou denne 184 minút, rádio počúvajú denne 158 minút a na internete trávia len 85 minút. 3 minúty strávia v priemere čítaním časopisov a 2 minúty dennej tlači. Hlavným kanálom, z ktorého Slováci čerpajú informácie, zostáva televízia.


Česko

Podľa prieskumu Nielsen Admosphere vytvorený pre Asociace televizních organizácí vlastní televízor 95% českých domácností. Priemerný Čech strávi pred obrazovkou televízie 3 hodiny a 45 minút. Je to o pol hodiny viac, ako tomu bolo (namerané) pred

desiatimi rokmi. Výskum pochádza z roku 2017 a zúčastnilo sa ho respondentov starších ako 15 rokov, celkovo z 19 038 domácností.


Prieskum „Atlas Čechů“ od výskumnej spoločnosti Behavio ukazuje ešte dôkladnejší prierez, či opis divákov, ktorí sa denne zapnú televíziu. Denne sa na televíziu podľa prieskumu pozerá dve tretiny Čechov. Z dát, ktoré sú rozdelené podľa pohlavia vyplývajú nasledovné zistenia:


Ženy, ktoré sa pravidelne pozerajú na televíziu: sú chudšie, častokrát prežívajú od výplaty k výplate, nemajú stabilné pracovné miesto, ale pracujú ako brigádničky, alebo nepracujú vôbec. Prípadne sú na materskej dovolenke, alebo na dôchodku. 90% takto profilovaných divákov nikdy nebolo dlhšiu dobu v zahraničí. Boja sa terorizmu, ak sa však rozhodnú opustiť domov, vždy je to overená turistická destinácia. Vo voľnom čase čítajú horoskopy, sledujú muzikály, český pop a folklór. Štrikujú, lúštia sudoku a krížovky.


Muži, ktorí sa pravidelne pozerajú na televíziu: sú väčšinou starší a bezdetní. Nežehlia, nevaria, ale za to uvádzajú o sebe, že sú kutili. Nemajú problém s jednoduchšími opravami v domácnosti. Politika je pre nich významná téma a volieb sa zúčastňujú. Používajú internet, vlastnia počítač a internet je pre nich zdrojom číslo dva v oblasti zdroja správ. Tretí je rozhlas. Sú to pivári, fandia pasívne a stávkujú. Milujú českú kuchyňu a je im jedno, či je zdravá. Sú majiteľmi vodičského oprávnenia častokrát i na motorku a autobus. Umenie a literatúru nevyhľadávajú. V televízií ich zaujmú relácie o dianí vo svete, prírode, športe, financiách, bývaní a záhrade. Sledujú najmä ČT Sport a Prima Cool, uvádza sa v prieskume.


Každodenných českých divákov medzi mladými Čechmi vo vekovej kategórií 18-29 rokov je len 8%. 91% z nich hovorí po anglicky aspoň na základnej úrovni. 70% z nich pravidelne prispieva na sociálne siete a 40% z nich sleduje YouTuberov. Chodia často do kina, hrajú počítačové hry. Avšak, napriek tomu, že svoj primárny čas trávia mladí Česi na internete uvádzajú, že ich hlavným informačným kanálom je televízia. Zapínajú ich sami, alebo častokrát ju sledujú len preto, lebo je televízia zapnutá v domácnosti, kvôli rodičom.


Ďalšia skupina ľudí sleduje televíziu iba on-line a tá skupina tvorí 35%. Ide o mladších divákov, vzdelanejších (30% vysokoškolákov) a skupinu tvoria bohatší ľudia. Online médiá sú pre túto časť populácie primárnym zdrojom informácií, čerpá ich tam 85% z nich. Na pracovnom trhu sú flexibilnejší, sú otvorení výzvam a novej práci, ku ktorej častokrát používajú sieť LinkedIn.


Dáta ukazujú, že stúpa počet domácností, ktoré si modernizujú svoje televízne prijímače na televízory HD, alebo Full HD. 62% rodín prijíma signál v kvalite HD, čo sa oproti roku 2016 zvýšilo o 8 percent. Taktiež rastie vybavenie domácností zariadeniami na ktorých je možné sledovať televíziu a to sú zariadenia ako Notebooky, tablety a smartfóny. Oproti roku 2016 stúpol ich počet o desatinu na 59% domácností v ktorých je aspoň jedno zariadenie ako napríklad chytrý telefón.


Bonita divákov vplýva aj na ziskovosť pridružených aktivít – sledovanosť/čítanosť portálu televízie, predplatné archívu, vlastný virtuálny mobilný operátor.


Nasledovná tabuľka znázorňuje päťročný vývoj sledovanosti televízií v Českej republike v jednotlivých cieľových skupinách. Časový údaj znázorňuje, že jednotlivá cieľová skupina koľko hodín denne sleduje televíziu v ČR.


KOĽKO PEŇAZÍ IŠLO DO TELEVÍZNEJ REKLAMY NA SLOVENSKU?

Zverejnili výdavky na reklamu na Slovensku za rok 2022. Z údajov vyplýva, že inzerenti investovali do reklamy v roku 2022 viac ako o 14,5 % viac oproti predchádzajúcemu roku, čo činí 3,7 miliardy Eur.


Z uvedenej čiastky investovanej do reklamy 3,7 miliárd Eur išlo 3,2 miliárd Eur do televíznej reklamy.

Najviac inzerenti minuli na reklamu v televízii, na druhom mieste skončil internet, pokles zaznamenala reklama v rádiách. Ukazujú to dáta spoločnosti Kantar, ktoré vychádzajú z cenníkových cien reklamy.


  • Výdavky na reklamu v televízii medziročne narástli o 13,8 % na 3,2 miliardy eur, internet si polepšil o 74,5 % na 162 miliónov.

  • Reklama v rádiách klesla o 11,2 % na 94 miliónov a reklama v časopisoch sa druhý rok drží na 76 miliónoch.

  • Výdavky do outdoorovej reklamy narástli o 18,3 % na takmer 67 miliónov, noviny si polepšili o 7,4 % na takmer 62 miliónov.

  • Najväčší percentuálny rast mala reklama v kinách (+ 182,7 % na 3,5 milióna) a indoorová reklama (+ 118 % na 2,8 milióna), čo je však spôsobené predchádzajúcimi slabými rokmi z dôvodu pandémie.

Výdavky sú uvádzané v cenníkových cenách bez započítania zliav, bartrov či bonusov. Spoločnosť Kantar meria výdavky do internetovej reklamy len v oblasti display reklamy (video a bannery).


Najväčšími zadávateľmi reklamy boli vlani podľa spoločnosti Kantar reťazce Lidl a Kaufland, nasledujú spoločnosti Tipos, Coop Jednota, Slovak Telekom, Orange, Billa, Alza, O2 a Slovenská sporiteľňa. Píše Denníkn.sk.


Ak sa vám článok páčil, môžete mi darovať virtuálnu kávu a motivovať ma tak k ďalšej tvorbe:

Facebook: @stevobodor



Comentarios


bottom of page