top of page
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Threads
  • TikTok
  • YouTube
  • Instagram
  • RSS
Writer's pictureŠtevo Bodor

Autentické: Takto komunikujú podvodníci z Facebooku

UPOZORNENIE: POUŽITÁ PROFILOVÁ FOTOGRAFIA UVEDENÉHO FACEBOOKOVÉHO PROFILU MOHLA BYŤ ZNEUŽITÁ, PRÍPADNE ÚČET OSOBY MOHOL BYŤ UKRADNUTÝ. S NAJVÄČŠOU PRAVDEPODOBNOSŤOU BOL PROFIL UKRADNUTÝ REÁLNEJ OSOBE A ZNEUŽITÝ PODVODNÍKOM

Nedeľa o 7:21 | "Ahoj, bola by som zvedavá na to, či ťa už niekto kontaktoval, že si vyhral v PCH?", týmito slovami začína správa odoslaná cez aplikáciu Messenger, ktorú prevádzkuje Meta. Správu poslal profil "Erika Fitos", ihneď potom ako bola žiadosť o priateľstvo vybavená. Profil sa zdá byť reálny, avšak zrejme bol skutočnej osobe odcudzený a zneužitý podvodníkom.


Opäť sa raz ukázalo, že osoby ktoré reálne nepoznáte zo života nie je žiaduce potvrdiť na Facebooku. Nemusí ísť o osobu ktorú poznáte z videnia, alebo prostredníctvom iných osôb. Základné princípy skúmania profilov zrejme tiež je potrebné sprísniť. Vyžaduje sa viac ako len skontrolovať deň/rok vytvorenia profilu a či profil vykazuje znaky skutočne žijúcej osoby. (Fotografie zo života, statusy, nahlásenia sa, atď.).

Podvodníci si nezakladajú nové profily na sociálnych sieťach, ale kradnú ich skutočným užívateľom. Aby vyzerali dôveryhodne.

Potrebujú rodinné fotky s časovou pečaťou. Vtedy profil vyzerá na prvý pohľad dôveryhodne. (Falošné profily dnes vytvárajú proruskí dezinformátori na šírenie svojich "právd". Ich publikum je totiž tak málo náročné a tak málo inteligentné, že im stačí ako profilovka obrázok hoci aj papuče).


Podvodníci kradnú profily prevažne užívateľom technicky menej zdatným. U nich majú útočníci istotu, že budú používať jednoduché heslo (väčšinou rovnaké v každej službe) a naopak, účet nebudú mať zabezpečený 2FA. Jednoduchší používatelia internetu sa dajú dokonca ľahko identifikovať. To sú presne tí, čo tvrdia, že majú vlastný rozum, nesledujú médiá, ale za to zdieľajú vymyslené nezmysly z falošných ruských profilov, zdieľajú neexistujúce súťaže z falošných stránok korporácií a podobne.


Profil píše, že mám mať výhru u spoločnosti PCH. Na vyžiadanie posiela link opisu firmy prostredníctvom stránky Wikipedia. (Firmou pod názvom "PCH" sa oháňajú aj iní obchodníci s teplou vodou, ktorí predavajú tzv. školenia cez internet a akože učia ľudí na obchodovanie s kryptomenami. Ale o nich inokedy ...)


Screenshot komunikácie:

Text sa tvári tak, akoby bolo samozrejmé, že firmu "PCH" poznáte. Profil písal po maďarsky a zdá sa, že za počítačom sedela osoba, ktorá reálne po maďarsky vie a píše. Nešlo o vopred napísané a kopírované frázy, ale akutálne písané. Usudzujem to na základe indikátora písania v Messengeri. Vety sa písali na základe interakcie so mnou, nie ako keď som si písal s falošným "kuriérom". U "kuriéra" bolo evidentné, že píše cez prekladač a boli to vopred formulované - šablónovité frázy, ktoré nereflektovali mnou zadaný text.


Príbeh sa od štandardných inzertných, bazošových a emailových podvodov líši tým, že podvodník sa dožadoval Whatsapp-ového účtu. Ťažko povedať z akého titulu. Avšak Whatsapp konto ako je už známe, je prepojené s telefónnym číslom.

Vzhľadom na to, že som mal pocit, že podvodník na "druhom konci klávesnice" ma reálne vníma, podelil som sa s ním s jednou skúsenosťou spred trinástich rokov.

Toho času operoval na Facebooku falošný profil a poskytoval vymyslené informácie o predstaviteľoch konkrétneho mesta. Profil tvrdil, že predstavitelia mesta ukradli finančné prostriedky, ktoré toho času vysoko prevyšovali samotné príjmy mesta. Tento profil bol mojim "priateľom" na Facebooku a z tohto dôvodu som bol vypočúvaný ako svedok aj ja. Kriminalistom, ktorí na prípade pracovali som držal palce, lebo nájdenie páchateľa zaujímalo aj mňa. Trvalo im to asi 16 dní a vedeli: kto, kde z akého počítača a kedy písal. V zhľadom na systém vyšetrovania ktorý použili kriminalisti nestačí VPN k tomu, aby pisateľ ostal v anonymite. Aj profil "Fitos" by sa dal dohľadať, kto zneho reálne píše.


Po odoslaní príhody si ma profil zablokoval. Teraz svoje "šťastie" skúša zrejme inde. Je možné, že niekto mu naletí?


Áno, je to možné! Ak používatelia Facebooku dokážu profil Peter Kmetek a tomuto podobné profily vnímať ako zdroj dôveryhodného spravodajstva, tak uveria všetkému.


Členom ďakujem za podporu ♥️ Š.

 

Ako si zabezpečiť Facebook:

Zabezpečenie vášho Facebook účtu je dôležité na ochranu vašich osobných údajov, citlivých informácií a na predchádzanie neoprávnenej prevzatie vášho konta. Tu sú niektoré kroky, ktoré vám pomôžu zabezpečiť váš Facebook účet:


  1. Silné heslo: Použite silné heslo, ktoré obsahuje kombináciu veľkých a malých písmen, číslic a špeciálnych znakov. Heslo by malo byť dlhé a ťažko uhádnuteľné.

  2. Dvojstupňová overovacia metóda (2FA): Aktivujte dvojstupňovú overovaciu metódu, ktorá pridáva ďalšiu vrstvu zabezpečenia. Po prihlásení sa na váš účet budete musieť poskytnúť ďalší overovací kód, ktorý vám bude zaslaný na váš telefón alebo email.

  3. Aktualizácia softvéru: Uistite sa, že váš webový prehliadač a mobilné zariadenia majú najnovšiu verziu softvéru a bezpečnostného záplatovania. Aktualizácie softvéru obsahujú zlepšenia bezpečnosti, ktoré vám môžu pomôcť chrániť váš účet.

  4. Kontrola prihlásení: Pravidelne si skontrolujte históriu prihlásení na svoj účet a overte, či sa neobjavujú neznáme alebo podozrivé aktivity.

  5. Oprávnenia aplikácií: Skontrolujte oprávnenia, ktoré ste poskytli tretím stranám na prístup k vášmu účtu. Zrušte oprávnenia aplikáciám, ktorým už neveríte alebo ktoré nepoužívate.

  6. Pozor na phishing: Buďte ostražití voči podvodným emailom alebo odkazom, ktoré vás môžu presmerovať na falošné prihlasovacie stránky. Vždy zadávajte vaše prihlasovacie údaje iba na oficiálnych stránkach Facebooku.

  7. Odhlásenie zo zdieľaných zariadení: Odhláste sa zo zdieľaných zariadení alebo počítačov, aby ste zabránili prístupu iných ľudí k vašim údajom.

  8. Dôverné údaje: Neposkytujte dôverné údaje, ako sú heslá alebo osobné informácie, iným ľuďom cez chaty, emaily alebo odkazy.

  9. Opatrnosť pri akceptovaní žiadostí o priateľstvo: Buďte opatrní pri akceptovaní žiadostí o priateľstvo od neznámych osôb a radšej si overte identitu nových kontaktov.

  10. Používanie zabezpečených zariadení: Prednostne používajte svoje osobné zariadenia alebo zabezpečené siete, keď sa prihlasujete na svoj účet.

Dodržiavajte tieto kroky a pravidlá bezpečnosti a udržujte váš Facebook účet v bezpečí pred neoprávneným prístupom a útokmi.


Členom ďakujem za podporu ♥️ Š.

Facebook: @stevobodor

Comentarios


bottom of page