top of page
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Threads
  • TikTok
  • YouTube
  • Instagram
  • RSS
Writer's pictureŠtevo Bodor

"Národné virtuálne zjednotenie", pripravujú v Maďarsku

V Maďarsku sa pripravuje štátna VPN, ktorá má zjednotiť Maďarov žijúcich mimo domovskej krajiny. Virtual private network VPN, teda "virtuálna privátna sieť" je počítačová sieť na prepojenie počítačov na rôznych miestach internetu do jednej virtuálnej počítačovej siete. Aj keď počítače môžu byť vo fyzicky nezávislých sieťach na rôznych miestach sveta, prostredníctvom virtuálnej privátnej siete medzi sebou môžu komunikovať tak, ako keby boli na jednom sieťovom segmente.


O tom, prečo používať virtuálnu sieť VPN som písal dávnejšie. Nie je však ani zďaleka isté, že tú maďarskú VPN by som odporučil použiť na účely, pre ktoré sa bežne VPN používa. K poskytovateľovi VPN musíte mať dôveru, pretože on je ten, cez ktorý celá vaša elektronická komunikácia smeruje. "Koncový počítač" vybavuje žiadosti, ktoré dostáva od vás. VPN sa odporúča v hoteloch, v prípade keď používate verejnú konektivitu, alebo keď máte v záujme zakryť vašu online aktivitu pred poskytovateľom internetu.

VPN funguje tak, že sa spojíte so serverom VPN poskytovateľa a vytvoríte s ním šifrovaný tunel, ktorým prechádzajú vaše dáta.

Maďari majú v pláne vytvoriť maďarskú štátnu VPN službu z dôvodu, že maďarskí občania žijúci mimo svojej domovskej krajiny nemajú prístup k svojmu multimediálnemu obsahu, napríklad v prípade štátnej televízie, alebo komerčných televíznych staníc. Deje sa tak najmä z dôvodu autorských práv. Po pripojení sa na maďarskú sieť VPN, by tak ľudia žijúci mimo Maďarska boli technologicky považovaní za Maďarov nachádzajúcich sa doma.

"V takomto rámci má každý maďarský občan prístup ku všetkým maďarským verejnoprávnym médiám a celému maďarskému štátnemu územiu s jednoduchou registráciou, IP adresou, v prostredí VPN a digitálnym občianstvom, čo je skutočne forma národného zjednotenia 21. storočia.", hovorí pre portál media1.hu, Zoltán Semjén, zástupca predsedu vlády.

Maďarské digitálne občianstvo

Semjén sa domnieva, že "z hľadiska národného zjednotenia bolo vždy problémom rozšírenie vysielania športových a kultúrnych programov za hranice Maďarska". Maďari chcú týmto problémom riešiť aj športové prenosy, napríklad do roku 2032 kúpili právo vysielať zimnú a letnú olympiádu a prenos kvalifikácie maďarskej reprezentácie na ME a MS. Štátnou VPN chcú zabezpečiť, aby športové prenosy mohli sledovať aj Maďari žijúci za hranicami Maďarska. Orbánova vláda si na športových aktivitách veľmi zakladá a súčasný premiér si veľakrát na športe stavia aj kampaň.


Štátna virtuálna privátna sieť môže byť tiež dobrý ťah, otázna ale bude bezpečnosť. Komunikácia cez štátne servre môže byť dokonalá ploštica, najmä keď sa maďarská vláda angažuje aj v zabezpečovaní mobilných služieb. Maďarsko totiž odkúpilo 49 percent akcí maďarského Vodafone.


Facebook: @stevobodor


Kommentare


bottom of page