top of page
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Threads
  • TikTok
  • YouTube
  • Instagram
  • RSS

UPDATE2: Vo Fiľakove odfotili zvláštne auto s anténou

OD VÁS | Pozornosti mladíka Csabi Bástiho neušlo zvláštne vozidlo, ktoré sa elegantne a so svetelnými efektami vystatovalo naproti Gymnáziu vo Fiľakove. Išlo o bielu dodávku, ktoré malo osadené svetelné výstražné znamenia a vysokú anténu. "Anténa mohla mať výšku asi troch bežných stĺpov. Bola vysoká", hovorí Csabi. Dodal, že vozidlo sa zdržalo asi 10-15 minút na mieste, pričom ho obsluhovali dvaja ľudia a malo bratislavské EVČ. Bolo to v čase, kedy prichádzala smerom k Fiľakovu silná búrka.


Zvláštne vozidlo s vysokou anténou,

autor fotografie Csabi Básti

Vozidlo patrí s najväčšou pravdepodobnosťou Lovcom búrok. O ich vyjadrenie bolo požiadané a článok bude aktualizovaný.


Snímka z aplikácie Windy.com, Lovcov búrok pravdepodobne zaujímal tento meteorologický jav. Búrka sa prehnala aj cez juh Banskobystrického kraja.


Video zvláštneho vozidla, ktoré bolo možné stretnúť vo Fiľakove,

autor Csabi Básti:


Video,

búrka vo Fiľakove


Článok bude aktualizovaný.

 

UPDATE (22.06.2023, 20:30)

V priebehu dnešného dňa (22.06.23) bolo kontaktovaných niekoľko skupín, ktoré sa zaoberajú "lovením búrok", ale doposiaľ sa nepodarilo zistiť komu vozidlo skutočne patrí.


Zoznam oslovených skupín a inštitúcií, vyjadrenie niektorých sa ešte očakáva:

Czech Thunderstorm Research Association (Nie je to ich vozidlo)

Lovec búrok - Tomáš Sládek

Lovci Búrok Záhorie

Stormchasers (potvrdené, nie je to ich vozidlo)

Severe Weather Slovakia (potvrdené, nie je to ich vozidlo)

Slovenský hydrometeorologický ústav (Nie je to ich vozidlo, zdroj: Interez)

Úrad pre reg. elektronických komunikácií a poštových služieb (potvrdené, nie je to ich vozidlo)

Slovenská akadémia vied


UPDATE2 (30.06.2023)

Do emailboxu mi pristála správa od Romana Vavra, ktorý je hovorcom a poradcom Telekomunikačnej únie Slovenskej republiky. Upriamil mi pozornosť na vyjadrenie, ktoré poskytol pre MY Novohradské noviny.


„Pôvodným vzdelaním a zamestnaním som elektrotechnik a mal som to šťastie niekoľko rokov vykonávať merania a kontroly rôznych vysielačov s využitím podobných meracích vozidiel. Vzhľad meracích vozidiel môže byť rôzny. Môžu byť použité autá rôznych výrobcov aj veľkostí. Môžu, ale aj nemusia vzbudzovať pozornosť okolia. Tie, ktoré najviac vzbudzujú pozornosť okolia používajú výsuvný stožiar, na ktorom je umiestnená anténa,“ priblížil Vavro s tým, že pri meraniach sa postupuje podľa metodík, ktoré upravujú napríklad aj to, v akej výške má byť meracia anténa.


„Vo vnútri meracieho vozidla sú meracie prístroje, ktorými prevádzkovatelia telekomunikačných sietí merajú a následne vyhodnocujú pokrytie. Je to potrebné preto, aby sme napríklad mohli v potrebnej kvalite sledovať televízne vysielanie, počúvať rozhlasové vysielanie, telefonovať, používať internetové služby a podobne,“ priblížil hovorca a poradca.


Pripomenul, že v niektorých prípadoch sa zistí, že niečo spôsobuje rušenie a znižuje tak kvalitu služieb.


„V takom prípade sa operátor obráti na príslušný štátny orgán, ktorý vyhľadá zdroj rušenia. Štátne orgány využívajú podobné meracie vozidlá na vyhľadávanie zdrojov rušení rozhlasového a televízneho príjmu, teda starajú sa okrem iného aj o to, aby sme mohli nerušene sledovať televíziu a počúvať rozhlas. Ďalej vyhľadávajú zdroje rušení vysielacích zariadení nielen telekomunikačných operátorov, ale aj napr. záchranných zložiek, mestskej polície, taxislužieb, zariadení na vyhodnocovanie a predpovede počasia a ďalších. Okrem toho takýmito meracími vozidlami kontrolujú činnosť telekomunikačných operátorov a ďalších osôb a organizácií, ktoré používajú vysielacie zariadenia.“


Zdroj, MYnovohrad.sk, čítajte viac: https://mynovohrad.sme.sk/c/23186498/zvlastne-auto-v-burke-vzbudilo-pozornost-slovakov-vieme-na-co-sluzi.html


Ende gut, alles gut. Š.

 

Ak sa vám článok páčil, môžete mi darovať virtuálnu kávu a motivovať ma tak k ďalšej tvorbe:

Facebook: @stevobodor


Comments


bottom of page