top of page
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Threads
  • TikTok
  • YouTube
  • Instagram
  • RSS
Writer's pictureŠtevo Bodor

Dvojitý meter štátu a selektívna spravodlivosť

Slovenská polícia a prokuratúra ukázali dvojitý meter pri riešení nenávistných prejavov po atentáte na Roberta Fica. Kým za vyjadrenie nesúhlasu s atentátom sú občania trestaní promptne, bežní ľudia čelia laxnému prístupu pri riešení reálnych vyhrážok a útokov.

Niekoľko hodín po atentáte na Roberta Fica sa v banskobystrickej nemocnici pred médiami objavil minister vnútra Matúš Šutaj Eštok s vyhrnutými rukávmi. “Ani jeden skutok, ktorý podnecuje alebo schvaľuje tento nenávistný čin, nezostane nepotrestaný,” vyhlásil, keď Roberta Fica práve operovali.


V nasledujúcich dňoch Šutaj Eštok informoval, že polícia vyšetruje viac ako sto prípadov schvaľovania atentátu alebo nenávistných prejavov na internete. Zaujímavé. Pretože napríklad v prípade vyhrážania sa, fyzických či slovných útokov sú slovenské orgány celkom laxné. Teda, ak ide o bežného občana.

Svoj trest už pozná Ivan Č., ktorý pred Fakultnou nemocnicou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici deň po atentáte vykrikoval: „Tu leží Fico“, „Nech skape!“, „Nech zdochne!“, „Mali ho dokončiť“ či „Dobre mu tak, mali ho streliť do hlavy“. Musí si za to odsedieť tri mesiace vo väzení. O rozsudku v superrýchlom konaní informoval dávnejšie generálny prokurátor Maroš Žilinka. (Zdroj: Aktuality.sk)

Ohrozenie bežných ľudí orgány činné v trestnom konaní (väčšinou) neriešia. Aspoň teda podstatne menej, ako keď štát "cíti", že mu mohla byť spôsobená ujma nezaplatením poplatku, odvodov, či daní. Taktiež sa v našej krajine málokedy rieši to, či za dane, odvody a poplatky dostanú občania adekvátne služby. Na pohľad kto-koho "okráda", by sa tak zrazu nastavilo zrkadlo správne.


Ale späť k téme: ako sa orgány činné v trestnom konaní stavajú k občanovi, keď nahlási, že je v ohrození? V reálnom ohrození! Nie je reč o slovách vykrikovaných na ulici. Počas mojej novinárskej práce boli slovné vyhrážania sa na mesačnom poriadku. Väčšinou som ich neriešil až na prípady, kedy išlo o pravdepodobne nebezpečných ľudí v spojení s mohutným majetkom. Oznamoval som vyhrážky od obchodníkov s bielym mäsom, bytovú mafiu, či profesionálnych otrokárov. Ani v jednom prípade mi neprišlo ani len vyrozumenie o tom, v akom stave prípad je. Mnohé prípady bolo treba riešiť na vlastnú päsť. Pretože časom som zistil, že na orgány nie je vôbec žiadne spoľahnutie.



Ďalším zaujímavým príkladom je aj nedávne a úplne zdokumentované vyhrážanie sa zabitím. Pri podobných incidentoch je problémom chýbajúci dôkaz, kedy sa celý prípad zmení na nemožné dokazovanie a protichodnosť výpovedí svedkov. Môj prípad nie je ten, pretože incident je nakrútený spolu s vyhrážkami zabitím v spojení s rasistickým podtónom, odkazujúc na vyhrážky k práci publicistu.


Sedel som pred istým podnikom, kedy sa ku mne približovala skupina ľudí. Z diaľky vykrikovali, že je ma potrebné zbiť a zabiť. Zo skupiny 5-6 ľudí ostali dvaja ľudia, ktorí sa ku mne reálne aj priblížili. Vďaka predchádzajúcim výkrikom som včas zapol nahrávanie na smartfóne, preto je priebeh fyzického a slovného napadnutia zdokumentovaný úplne celý. Obaja muži hlasno a vulgárne nadávali. Jeden z nich sa niekoľkokrát rýchlymi pohybmi snažil vytrhnúť mi smartfón z ruky. Počas vypätého rozhovoru jeden z útočníkov ma kopol do ľavej nohy. Správal sa agresívne, niekoľkokrát sa na mňa zahnal spolu aj so sedačkou, ktorá patrila podniku. Niekoľkokrát opakoval, že ma zabije. Jeho slová potvrdil, opakoval a vyriekol aj muž, ktorý bol spolu s ním. Celý priebeh incidentu je zaznamenaný kompletne, detailne a bez prerušenia, ktorý policajti dostali.



Na základe môjho oznámenia na polícii došlo k začatiu trestného stíhania a k obvineniu dvoch útočníkov z prečinu výtržníctva, avšak prokurátor uznesenie povereného príslušníka policajného zboru zrušil. Incident dvoch mužov spočíval vo veci videa, ktoré som zverejnil ako nezávislý publicista. Išlo o tzv. stand-up, ktorý som nahrával v súvislosti s publicistickým príspevkom „Barberi vo Fiľakove: Kolumbijská šikovnosť strihu krásy“. V zábere kamery som bol len ja, pričom prácu prerušila nadávajúca žena. Z udalosti vzniklo vtipné video, ktoré som publikoval na svojich komunikačných kanáloch.


Podľa Uznesenia vydaného Okresnou prokuratúrou dozorujúci prokurátor konštatuje, že jednostrannému konfliktu došlo na základe zverejneného videa bez súhlasu dotknutej osoby, pričom prokurátor obchádza fakt, že k zverejneniu takejto nahrávky nie je potrebný žiaden súhlas. Aj keby súhlas potrebný bol, nie je možné zaútočiť fyzicky na súkromnú osobu ani z takéhoto titulu, pretože zákon nevymenúva dôvody, kedy je možné fyzicky zaútočiť na inú osobu.


Prokurátor vo svojom uznesení legalizuje fyzický útok zo strany útočníkov, legalizuje vyhrážanie sa zabitím počas fyzického útoku a podľa Uznesenia ako keby prijal na seba úlohu ich obhajcu.


Podobných prípadov viem vymenovať desiatky. Keď prenasledovaná, terorizovaná, alebo týraná osoba sa márne dožadovala pomoci kompetentných úradov.


Na prvom výjazdovom zasadnutí vlády po atentáte, ktoré sa konalo v Rimavskej Sobote dostali policajti príkaz nadpriemerne strážiť objekt. A tak stáli na horúcom slnku každých 5 metrov policajti a to pred budovou, v ktorom zasadala vláda. Tí policajti, ktorí veľakrát sedia na vykrútených, zlomených stoličkách, pracujú na desaťročných počítačoch v plesnivých kanceláriách. Ostáva len dúfať, že úpal policajtov nebude to jediné, čo po výjazdovom zasadnutí vlády v Rimavskej Sobote ostane.

Pretože prax je z výjazdových zasadaní vlády taká, že zo sľubov príliš veľa reálií nenastane.

Je to socialistom vlastné: show, teátro a zastrašovanie sú častokrát jediné vlastnosti v ktorých vynikajú. Štát ktorý riadia, potom dosahuje podobné výsledky ako Ficova ochranka v Handlovej.


Štát nedokáže zabezpečiť základné služby ako zdravotníctvo, školstvo, obranu, fungujúce úrady, elektronizáciu. Občan je absolútne bezmocný v prípade ak si chce ochrániť majetok, či mať zaručené základné ústavné práva. Štát ho nedokáže ochrániť od lúpežníckych recidivistov, ani od ľudí ktorí mu znemožňujú nerušene si užívať vlastnícke práva. Silné reči o odvete pre občanov, ktorí sa nemiestne vyjadrili na adresu Fica je zrazu schvaľovanie trestného činu a nie názor - na ktorý má podľa nich právo každý, včetne klamstiev, výmyslov a zvrhlostí. A kedysi boli bývali povedali, že je vysoko nevhodné za názor trestať ľudí. To ale nešlo o nich.


Facebook: @stevobodor

Ak sa vám moje články páčia, pozvite ma na kávu. 


532 views

Comments


bottom of page