top of page
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Threads
  • TikTok
  • YouTube
  • Instagram
  • RSS
Writer's pictureŠtevo Bodor

iMessage je opäť bezpečnejší. Zapnite si Contact Key Verification

Jednou z výhod Apple zariadení je, že obsahuje komunikačnú multiplatformu v prípade instant messageingu, posielania multimédií a vytvárania audio a videohovorov. iMessage a FaceTime sú šifrované E2EE nie len v prípade distribúcie komunikácie, ale sú aj šifrovane prepojené medzi ostatnými zariadeniami Apple, ktoré používate.


S najnovšou aktualizáciou operačného systému iOS 17.2 predstavil Apple novú bezpečnostnú funkciu - iMessage Contact Key Verification. Táto novinka zdôrazňuje záväzok spoločnosti k ochrane súkromia a zabezpečeniu komunikácie jej užívateľov.


iMessage, integrovaná komunikačná platforma pre užívateľov Apple zariadení, už dlho slúži ako špičkový nástroj pre textovú a multimediálnu komunikáciu. Tým, že ponúka inštaláciu ďalších softvérových doplnkov sa z nej stáva aplikácia s ďalšími možnosťami a širokým využitím. Nová funkcia Contact Key Verification pridáva ďalšiu vrstvu bezpečnosti. S touto funkciou môžu užívatelia overiť totožnosť svojich komunikačných partnerov prostredníctvom kľúča, ktorý zaručuje bezpečnú výmenu informácií.



Funkcia pracuje na základe šifrovaných kľúčov, ktoré sú priradené každému užívateľovi iMessage. Keď si dvaja užívatelia vymenia svoje kľúče, utvrdzujú sa, že ich konverzácia je úplne šifrovaná, a teda chránená pred neoprávneným prístupom.


Okrem iMessage sa nová bezpečnostná funkcia týka aj služby videohovorov FaceTime. S bezpečnostnými kľúčmi a overovaním kontaktov môžu užívatelia FaceTime zabezpečiť, že ich videohovory sú chránené pred možným odpočúvaním a útokmi tretích strán.


Ekosystém, ktorý funguje: Integrácia iMessage a FaceTime s Apple ekosystémom

je jedným z hlavných dôvodov, prečo by užívatelia mali uprednostniť iMessage a FaceTime, pred inými aplikáciami. Od zdieľania fotiek a videí cez iCloud až po pohodlnú synchronizáciu na všetkých zariadeniach, Apple vytvoril prostredie, v ktorom komunikačné aplikácie vzájomne spolupracujú a optimalizujú užívateľský zážitok. Narozdiel od riešenia typu Whatsapp a podobne.


Užívatelia majú možnosť používať iMessage a FaceTime nielen na iPhone, ale aj na iPad, Mac, Apple Watch a CarPlay. Táto jednotnosť umožňuje plynulý prechod medzi zariadeniami a bezproblémové pokračovanie konverzácií.


S príchodom iMessage Contact Key Verification a zdokonalením bezpečnostných opatrení je otázne, prečo by užívatelia mali preferovať iné komunikačné aplikácie. Apple poskytuje nie len funkčné a bezpečné riešenia, ale aj ekosystém, ktorý je dobre zladený a poskytuje bezproblémový zážitok. Nehrozí monetizácia META údajov zo strany Apple, ani zavádzanie reklamy, pretože za komunikačné systémy iMessage a FaceTime ste si zaplatili už pri kúpe iPhonu, alebo iného produktu od Apple.


Celkovo je implementácia iMessage Contact Key Verification ďalším dôkazom záväzku spoločnosti Apple voči bezpečnosti a ochrane súkromia svojich užívateľov. Pre tých, ktorí si cenia spoľahlivosť a integrovanosť, je to jasný signál, že iMessage a FaceTime zostávajú najlepšími voľbami v rámci komunikačného ekosystému Apple.


Návod, ako zapnúť Contact Key Verification:


Zapnutie overovania kontaktov kľúčom v iMessage

Keď na jednom zo svojich zariadení Apple v iMessage zapnete overovanie kontaktov kľúčom, zapne sa pre všetky zariadenia, na ktorých ste prihlásený pomocou svojho Apple ID.


Keď v iMessage zapnete overovanie kontaktov kľúčom, môže sa zobraziť výzva na aktualizáciu všetkých vašich zariadení na kompatibilnú verziu softvéru. Ak máte zariadenie, ktoré nemožno aktualizovať, pred zapnutím overovania kontaktov kľúčom v iMessage sa musíte na tomto zariadení odhlásiť z iMessage.


Zapnutie overovania kontaktov kľúčom v iMessage

  1. Otvorte apku Nastavenia (alebo Systémové nastavenia na Macu) a vyberte svoje meno.

  2. Rolujte nadol a klepnite na Overovanie kontaktov kľúčom.



3. Zapnite Overovanie v iMessage a klepnite na Pokračovať.


Porovnanie overovacích kódov na zariadení


Vy aj osoba, s ktorou si posielate správy, musíte byť pripojení k mobilnej sieti alebo Wi-Fi. Obaja musíte postupovať podľa príslušných krokov, aby sa na vašich zariadeniach súčasne otvorila obrazovka Overenie kontaktu.


  1. Otvorte Správy a potom klepnite na vlákno správ.

  2. Klepnutím na meno kontaktu zobrazte detaily konverzácie.

  3. Rolujte nadol a klepnite na Overiť kontakt.



4. Keď aj druhá osoba klepne na Overiť kontakt, zobrazí sa kód.

5. Overte kód osobne, cez FaceTime alebo prostredníctvom iného zabezpečeného hovoru.


  • Ak sa kódy zhodujú, klepnite na Označiť ako overené, aby sa overovací kód pridal na vizitku kontaktu danej osoby.

  • Ak sa kódy nezhodujú, je možné, že si neposielate správy s osobou, s ktorou to máte v úmysle. Možno budete chcieť s posielaním správ prestať, až kým nebudete mať istotu, že si správy posielate so správnou osobou.


Facebook: @stevobodor

Ak sa vám moje články páčia, pozvite ma na kávu. 




Comments


bottom of page