top of page
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Threads
  • TikTok
  • YouTube
  • Instagram
  • RSS
Writer's pictureŠtevo Bodor

Niekoľkoročnú špinu podľa divákov priniesla do reštaurácie Markíza

Šiesta epizóda markizáckej reality show Na nože! sa tentokrát nakrúcala v Lučenci. Keď som uvidel upútavku na sociálnych sieťach, bol som nútený vyhrabať kódy k Magiu a po mnohých rokoch zapnúť televíziu. Reštauráciu, ktorá bola aktérom show, poznám. Bol som v nej niekoľkokrát, presne pre typ stravovania All you can eat a priaznivej cene. Pochopiteľne, keď človek vstupuje do takejto reštaurácie prijíma mnoho ústupkov a kompromisov. Lacnota na úkor niečoho ...


Vzhľadom na obsah tohto dielu sa o relácii bude v meste a okolí ešte dlho hovoriť. Dôvodom je aj to, že ľudia okolo relácie konšpirujú, ako to býva zvykom, ostošesť. Mnohí ľudia odmietajú uveriť tomu čo videli, a tú hrôzu z hľadiska hygieny pripisujú dramaturgii a scenáru televízie.


Henrieta na facebookovom profile Markízy píše: "Celé to bolo nahrané kvôli show a sledovanosti a zničili meno reštaurácie a zmluvy majú postavené tak, že sa môžu ísť majitelia sťažovať akurát tak na lampáreň. Určite by si nechali humus v mrazákoch, keď vedeli že sa tam bude natáčať, iba blázni tomu veria". Tejto teórií dávajú za pravdu aj ďalší komentujúci. Objavili sa dokonca hlasy ktoré hovorili o tom, že Markíza reštaurácii zakázala upratovanie pred príchodom štábu. Keby to aj bola pravda, pred kamerami by sa špakľou nezoškrabovala evidentne mnohoročná špina. Čerešničkou na torte bol olej, ktorý moderátor nazval pre jeho výzor "ropou".

Niekoľkoročnú špinu, ktorú zoškrabovali z podlahy nepriniesla so sebou Markíza. Moderátor neukradol mydlo, aby ukázal, že si personál neumýva ruky. A samozrejme štáb nevymenil olej na vyprážanie za starý. A tiež nikto nezakázal zmyť moč nad umývadlom na toalete.

Show Na nože! je žáner doku-reality, kedy relácia mapuje značnú časť životných situácií, ktoré nie sú napísané v scenári. Televízia ovplyvňuje dianie "na platze" v prípade, ak sa javí relácia ako nezáživná. Snaží sa vyvolať konflikt, zvrat v udalostiach, hrá sa s emóciami. Avšak nános špiny do kuchyne, záchodov, skladu a do mraziarenského boxu nie je v pracovnej náplni štábu.


Stále ostáva nezodpovedaná otázka, či je možné, aby zavolal Markízu majiteľ reštaurácie v prípade keď vie, že má v reštaurácii neporiadok. Z vlastnej skúsenosti viem, že Áno - je to možné. Niekedy je to spôsobené naivitou, inokedy prílišnou sebadôverou, prípadne neodhadnutím stavu. Ťažko povedať, v tejto veci o ktorý prípad ide.


Avšak, manželia identifikovali problémy reštaurácie a to čo od show očakávajú hneď na začiatku relácie, takto:


V tomto kontexte sa niesli aj ďalšie vyjadrenia majiteľov reštaurácie, že za problémy môžu zamestnanci podniku a manažérske riadenie. Od štábu/moderátora Markízy očakávali skôr iba manažérske rady. Je možné, že si mysleli, že sa bude relácia točiť len okolo spomínaných a nimi identifikovaných problémov. Nepočítalo sa s inšpekciou v kuchyni.


V Lučenci sa podniká veľmi ťažko. Show ukázala, ako veľmi. V meste sú rozšírené predovšetkým lacné fastfoody a je veľký nedostatok personálu. Za poskytnuté služby nemôže podnik pýtať adekvátnu cenu, pričom náklady sú také isté ako v Bratislave. Zamestnanci nemajú motiváciu, cítia sa byť menej cenní, málo zaplatení. Šéf na nich tvrdý byť nemôže, lebo ujdú a nájsť ďalšieho zamestnanca sa nemusí podariť. Osobitná kategória sú potom zákazníci, ktorí ani nevedia, čo presne chcú. K tomu ešte pripočítajme obrovskú byrokratickú záťaž odvody, dane, poplatky, odvody, dane poplatky, SOZA, povolenia, prehlásenia ... A začarovaný kruh sa točí od pondelka do piatku ...


Snáď show mala zmysel aspoň v tom, že si poupratujú aj ostatné podniky svoje prevádzky. Dúfam, že si mnohí uvedomujú aj to, že show bola vizitkou aj Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Lučenci. Zistené chyby v reštaurácií Novohrad nemala identifikovať Markíza, ale ešte pred ňou hygiena a mala trvať na náprave. Nie pokute, ako to na Slovensku býva zvykom - ale NA NÁPRAVE. Podniku sa estetické chyby dajú odpustiť, absenciu hygieny už ťažšie.


Môže si ešte reštaurácia Novohrad napraviť reputáciu? Môže a dokonca z tohto stavu môže aj vyťažiť. Dobrou marketingovou komunikáciou, ale hlavne otvorenou komunikáciou o nápravách v podniku a prízvukovaním, že práve táto reštaurácia už prijala veľkú obeť vo forme medializácie jej interných a externých problémov. Pričom, netvárme sa, že tieto problémy sú typické len pre Novohrad.


Foto: TV Markíza


Vypočuj si článok na Spotify | Podcast:








Ak sa vám článok páčil, môžete mi darovať virtuálnu kávu a motivovať ma tak k ďalšej tvorbe:

Facebook: @stevobodor




コメント


bottom of page