top of page
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Threads
  • TikTok
  • YouTube
  • Instagram
  • RSS
Writer's pictureŠtevo Bodor

Národná diaľničná spoločnosť sa vystatuje aplikáciou ako z hororu

Postrehol som rozhovor s hovorkyňou Národnej diaľničnej spoločnosti o "novej" aplikácií "ViaRest", ktorá má motoristom pomôcť, "nájsť cestu k odpočinku". Nebola by to hovorkyňa Národnej diaľničnej spoločnosti, keby skutočnú realitu nebola zamlčala. Ale, aspoň ju komentujúci pod videom pochválili, že je pekná. Zdá sa, aby Slovák neskúmal a prehliadol viditeľné prešľapy NDS, stačí mať vzhľadnú hovorkyňu.



O aplikácii som sa dozvedel z Facebookového profilu NDS, kde bol prelinkovaný rozhovor na môj obľúbený technologický web TouchIT. Rozhovor s hovorkyňou Evou Žgravčákovou vyrobil šéfredaktor portálu Ondrej Macko, na ktorého článkoch som vyrastal. Rozhovor bol informačný, sledovanosť v čase kontroly predstavovala 27 000 zhliadnutí. Web TouchIT nie je investigatívny portál, svojmu publiku predstavuje novinky zo sveta (najmä) technológií. Neočakával som hĺbkovú kritiku, poslanie TouchIT je iné. Šéfredaktor portálu však v rozhovore poznamenal, že dlho trvá pridávanie funkcionalít do aplikácii NDS.



ViaRest má logo, ktoré má zrejme znázorňovať diaľnicu a bod odpočinku. Po spustení aplikácie (testované na iPhone 14 Pro MAX) prepínanie kariet spôsobovalo viditeľné spomaľovanie aplikácie, ktoré bolo sprevádzané trhaním grafiky. Aplikácia má tri záložky, ktorej hlavná časť je mapa, potom je to časť o odpočívadlách a vyvolávač Menu. V menu sú prelinkované rôzne iné oddelenia patriace NDS, pričom užívateľa tieto tlačidlá prelinkujú na ďalšie webové stránky. Dokonca aj na také, ktoré nie je možné zobraziť pre abstinujúci prvok bezpečnosti (https).



Výrazné tlačidlo "SOS" je umiestnené vľavo, ktoré plní funkciu privolania Diaľničnej patroly.


To, čo tu malo byť zo strany NDS už dávno, je funkčná aplikácia (a web) na predaj elektronických diaľničných známok, ktoré by nevyvolávali vlnu pochybnosti realizácie, financovania, poplatkov za údržbu a k tomu všetkému zabetónovanie SkyToll-u do jej infraštruktúry. Písal som o tom v blogu NDS si nedokáže predávať diaľničné známky sama. Potrebuje na to SkyToll, za 3 milióny.


Hovorkyňa v rozhovore tvrdí, že priniesť do aplikácie vždy funkčnú platobnú bránu a mať ju spojenú s interným systémom nie je až také jednoduché. Hovorí o tom tu. (Ona to myslí naozaj vážne) A hovorkyňa úplne vynecháva podstatu problému, že e-známky nepredáva ona sama, ale Skytoll!

Na konkrétne položené otázky, však veľakrát neodpovedá, ako ste sa mohli z môjho predošlého blogu dozvedieť. Eva Žgravčáková v rozhovore hovorí, že ide o "novú" aplikáciu. Ťažko zadefinovať, čo pre diaľničiarov znamená pojem "nový". Možno ako časovú mierku používajú čas potrebný na dokončenie diaľnice do Košíc. Faktom ale je, že aplikácia ViaRest bola do App Store umiestnená minimálne rok dozadu, pretože jej prvý update bol pred rokom a posledný pred ôsmymi mesiacmi. Hodnotenie v App Store vychádza na 3,5 (z 5.tich) a užívatelia aplikácii vyčítajú jej nefunkčnosť. Aplikácia ViaRest je jednoznačne to najhoršie, čo si dnes môžete do svojho iPhone stiahnuť z pohľadu používateľského zážitku a funkčnosti. Rozheganá grafika, škaredé záložky, aplikácia sa prelinkováva na iné webové miesta a nie je optimalizovaná pre iPhone, pričom grafika v App Store udáva iný obraz.



Hovorkyňa zdôraznila v rozhovore, že aplikácia slúži motoristom na "nájdenie cesty k odpočinku", akurát motoristi poznajú tento typ aplikácie pod názvom GPS navigácia. Vôbec nerozumiem tomu, prečo by niekto míňal dáta na stiahnutie tejto rozheganej aplikácie k tomu, aby zistil, kde je najbližšie odpočívadlo. To predsa zobrazuje každá navigácia ako doplnkovú informáciu ku trase, spolu aj s fotkami.

Motoristi potrebujú aplikáciu na kúpu a správu diaľničnej známky. Nie spatlanú funkcionalitu navigácie od Googlu, ktorá vás dovedie k odpočívadlu. (Jedine SOS si zaslúži pochvalu, avšak tú funkciu som neskúšal)


Hovorkyňa avizovala ďalšie funkcionality aplikácie: v budúcnosti zvládne aplikácia platbu za využitie diaľnice (in-app), odporučí obchádzku z cesty prvej triedy na diaľnicu v prípade uzávierky cesty prvej triedy, prinesie informácie o voľných parkovacích miestach pre kamionistov, atď. Nepovedala žiadny termín, kedy tieto funkcionality pribudnú. A nemusíte byť veľký IT expert k tomu, aby ste skutočný čas nasedenia vymenovaných funkcionalít odhadli. Najmä, keď si pozrieme technický stav aplikácie dnes.



Ak sa vám článok páčil, môžete mi darovať virtuálnu kávu a motivovať ma tak k ďalšej tvorbe:


Facebook: @stevobodor

Ak sa vám moje články páčia, pozvite ma na kávu. 




留言


bottom of page