top of page
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Threads
  • TikTok
  • YouTube
  • Instagram
  • RSS
Writer's pictureŠtevo Bodor

Štátne médiá: Maďari ukazujú, ako hlboko môže klesnúť Slovensko

KOMENTÁR | S kamarátom sme cestovali z Budapešti, kedy sme sa rozhodli objavovať čaro pozemného digitálneho rádio vysielania a tak sme prepínali stanice. Neskôr ostalo naladené rádio, ktoré práve vysielalo interaktívnu show s poslucháčmi. Bol prítomný moderátor a telefonujúci. Moderátor väčšinou len "ehmkal", súhlasne sa smial na ostré nadávky voči Brusselu a tešil sa pri chvále Orbána. Slobodné, spontánne a vyvážené. Hovoril, komu ide zavolať, aby si vypočul ešte jeho názor. Ja som volal tiež (trikrát), ale nikto nedvíhal. Chcel som sa opýtať na zdroj informácií, kto sú tí ľudia, ktorí poučujú o pravde. Bola to taká vytuningovaná slovenská Infovojna. Akurát Paláver je počuť na vlnách rozhlasu, vysiela sa v televízií, na internete a z pološtátneho média.


Moderátor Gajdics Ottó "šampión v bitke slov" rádia Hír.Fm.

Paláver je teleshow, ktorá sa vysiela v rádiu, televízií aj na sociálnych sieťach naživo


Paláver je "slobodná" show s obrovským dosahom, ktorá je vysielaná v rádiu, na sociálnych sieťach aj v televízií HírTV (spravodajská stanica ako naša TA3).

Každý poslucháč je tu vítaný a má dovolené slobodne urážať Európsku úniu a samovoľne chváliť Rusko i Orbána.

Celosvetovú politiku v show "analyticky" rozoberajú volajúci, ktorí občas pochvália aj samotného moderátora. Vraj "je dobrý(!)" a volajúceho teší, že sa "šampión v bitke slov" ako ho hlas v upútavke relácie označuje, objavuje na mnohých miestach v rámci maďarského éteru. Preto má milý poslucháč opodstatnené obavy o jeho časovú vyťaženosť. Telefonujúci sú bežní ľudia, podľa hlasu prevažne starší, ktorí vzhľadom k tomu, že majú životné skúsenosti a nadobudnuté vedomosti zo života, tak sa neštítia ani nadávať. Rozoberala sa (doslova) prevažne Európska únia, Rusko, Ukrajina, Hamas, Biden, Izrael, obnovenie trestu smrti. Výživné témy pre samozvaných expertov, poučených životnými skúsenosťami, obdarovaných sedliackym rozumom. Relácia začala vyhodnotením hlasovania. Otázka bola, či by bolo pre Európsku úniu výhodné pripojenie Ukrajiny do EÚ. Výsledok hlasovania: Áno: 3% Nie: 97%. Prekvapivé. V relácii sa dozviete, že Ukrajina je už USA, únia predpisuje zakrivenie uhoriek a prasce v chlieve majú mať hračky, aby sa nenudili. Ukrajinu by chcel poslucháč odtiahnuť do púšte, smeje sa na korupcii štátu a vysmieva sa oligarchom. Ctihodný a národne cítiaci občan Maďarska, ktorý žije pod vládou Orbána a rodina Mészárosa vlastní celý jeho štát, vymenúva problémy Ukrajiny. Vláda Ukrajincov má podľa neho mŕtvicu, je degenerovaná, debilná, sú v nej debilní špinaví korupčníci. Moderátor sa smeje a poslucháč jedným dychom dodáva, že to, čo povedal, platí aj pre ľavicovú vládu v Maďarsku. Ale pravicovú, samozrejme nie. To zdôraznil. Poslucháč dokonca navrhuje, aby bol "pán Viktor Orbán", "pán premiér" zvolený za hlavného radcu Európskej komisie, ktorá by mala sledovať čo maďarská vláda robí a nasledovať jej kroky. Moderátor súhlasí. Je to predsa slobodné rádio, kde je možné dobrovoľne kydať na Európsku úniu a slobodne pochváliť Maďarskú vládu a Orbána. Poslucháč tiež poukazuje na progres Maďarska, že sa nadnes krajina posunula dopredu, aj napriek problémom.


Salgótarján, 31 000 obyvateľov

okresné mesto. Karancs hotel na námestí je roky zatvorený


Kde je v skutočnosti Maďarsko dnes: v Maďarsku je fajn, pre ľudí okolo Orbána. Médiá sú ukradnuté, patria pod jedno občianske združenie s výnimkou mála z nich a tie sú považované za nepriateľské. Firmy sa rozdeľujú na priateľské a nepriateľské podľa toho, ktorá z nich v ktorom médiu inzeruje. Veľké redakcie "dobrovoľne" predali svoj podiel štátnej organizácií a všetky médiá sa zjednotili pod jednu strechu. Vytvorila sa jedna "superredakcia", továreň na univerzálne správy, ktoré sa potom distribuujú do jednotlivých vydavateľstiev. Veľkých, stredných, malých aj tých "na vidieku". Úplne všetky médiá patriace pod zjednocujúci právny subjekt sú obsahovo prepojené, správy kontrolované. (Na predstavu: organizácia združuje asi 500 médií, ide o mediálny balvan) Vyrába sa všehoobsah, multimédiá všetkého druhu a zamestnávajú sa aj influenceri po celej republike. (O tom, ako presne prebiehala krádež médií v maďarsku inokedy, možno aj s výpoveďami dotknutých...)



Mestá okrem niekoľkých väčších sú v katastrofálnom stave, bytové domy sú nezrekonštruované, verejné budovy zastaralé, obchody vyzerajú ako z 80.tich rokov. Mestá sú vyblednuté a sivé. Obyvateľov straší 27% DPH, byrokracia, štátne sledovanie, štátna drezúra, forint má hodnotu odpadnutého bakelitu z Trabanta. Novšie auto zazriete len občas a v Maďarsku stretnete bežne starú Škodu, Wartburg, Suzuki Swift či Trabant. V prihraničných mestách vidieť viac modernejších áut vďaka Slovákom, ktorí sa tam na nich premávajú. Mesto Salgótarján som navštevoval už ako dieťa. Bolo to veľké moderné mesto plné farieb, života a moderných obchodov. Toto okresné mesto má dnes jedinú atrakciu a tou je McDonald's. V meste sa nezmenilo nič. Akurát len to, že za tie roky sa odtiaľ odsťahovalo cez desaťtisíc ľudí. Salgótarján má 30 tisíc obyvateľov, ale pohľadom je na úrovni priemernej slovenskej dediny. Kedysi sa malo porovnávať so Zvolenom, dnes s Lučencom. Zďaleka, ale zďaleka sa nechytá ani na Fiľakovo, ktoré má 9 000 obyvateľov. Donedávna ste tam nenašli ani len slušnú reštauráciu a v tridsaťtisícovom meste dodnes nie je funkčný hotel.



Salgótarján nie je jediným príkladom stagnácie v Maďarsku. Aj z tohto dôvodu sa čudujem Slovákom ktorí tvrdia, že v Maďarsku je "dobre". Omyl, bolo tam (možno) dobre. A keď pán Andrej Danko (kapitán) spomínal Maďarsko ako lacnú krajinu, tak zabudol dodať, že lacno tam bolo preto, lebo sme si tam zamenili naše silné eurá! Žiaľ nikto z múdrych Slovákov, školených vysokou školou života mu toto nepripomenul.


Orbánové médiá majú za cieľ udržiavať v ľuďoch názor, že politika vlády je dobrá a krajina napreduje. Vôbec nevidia, ako sa za tri desaťročia stav krajiny výrazne prepadol a hrozí, že z hrdej veľkej krajiny ostane len torzo. Väčšina ľudí pod taktovkou Orbána dnes len prežíva, jediným zdrojom zábavy je televízia a možno miestna krčma. Z chudobnelí nemajú možnosť cestovať a porovnávať si krajiny Únie (samozrejme, že do Ruska by nešli), preto týmto bľabotom veria. Voliči veria tomu, že zlo prichádza z Európskej Únie, nepriateľmi sú Soros, liberáli a LGBTI komunita. Reflektovať na skutočné problémy zabudli. Je ťažké a komplikované sledovať verejný rozpočet, daňovú politiku, zákony a vypočítať cenu služby štátu. Ľahšie sa Sorosuje a nadáva liberálom. Tam nie sú čísla a netreba si k týmto "témam" nič ani naštudovať.


Kým Maďarom hnije štát pod riťou, tak ony telefonujú senilnému dedovi do relácie a nadávajú aká je Únia zlá. Pre nich nie sú motivačné krajiny v ktorých nevládli komunisti a predsa majú viacpruhové cesty, nadpriemerné školy, high-tech nemocnice, vlastné byty a priemerné platy tritisícky, ale Rusko. Štátna platforma dáva slobodný priestor hocijakému jedincovi si zanadávať a umožňuje získať hlas v éteri aj absolútnemu hlupákovi, ktorý môže byť hoc aj zo strednej školy vyhodený polodement, ktorý teraz má možnosť naživo v éteri poučovať vedca o tom aký je hlúpy. (Takúto platformu by radi videli aj naši občania, ktorí volajú po "slobode" médií. Takto sa totiž účninne degraduje obyvateľstvo)


Ľudia volajúci do Paláver sú dnes typy väčšinového obyvateľstva v Maďarsku. Sú vykreovaní zdegradovaným školstvom a ovplyvnení ovládnutými médiami. Čo má za následok byť poslušným nekreatívnym daňovníkom a ešte k tomu informačne úplne zdecimovaným. Títo ľudia prevažne hlásiaci sa k zdravému rozumu pod vplyvom štátnej propagandy rozhodujú o tom, aký život a osud čaká vyrastajúcu mládež v krajine. Škoda, bola to dobrá krajina, plná múdrych, vzdelaných a pohostinných ľudí. Ešte ako redaktor som si všimol, že udalosti v Maďarsku prichádzajú na Slovensko s opozdením troch až šiestich rokov.


Tak sa pripravte, kým je čas. Sloboda prichádza.

Facebook: @stevobodor

Ak sa vám moje články páčia, pozvite ma na kávu. 




Comments


bottom of page